444 4 845

Tatilde Dünya’yı Kurtaralım!
18 Ocak 2022 Eğitim

Tatilde Dünya’yı Kurtaralım!

Online eğitimle devam eden 1,5 yıllık sürenin ardından bu yıl okullarda öğretmenleri ve arkadaşları ile buluşan öğrenciler için ilk dönemin son ders zili çalıyor. Eylül ayında büyük bir sevinçle okullara koşan tüm öğrenciler güzel bir tatili hak etti. Dijital eğitim platformları sayesinde, öğrenciler artık akademik gelişimlerini hem yüz yüze hem de online platformlarda sürdürebiliyorlar. Ancak bu yıl okul ortamında buluşma; öğrencilerin sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim alanlarındaki eksikliğin giderilmesi konusunda önemli bir destek oldu.  Bu dönemin en önemli kazanımları; öğrencilerin okullarına dönüşleri, oyun oynama isteklerini karşılamaları, evde teknoloji kullanımına sınırlar konulması, eski ders ve okul düzenlerine dönülmesi diyebiliriz. Ayrıca öğrencilerin duygularını paylaşıp akademik yönden gelişmesi motivasyonlarını ve başarı düzeylerini arttırdı. Bu durumu tüm yaş kademelerinde gözlemledik. Öğrenciler tatilde güzelce dinlenip, ikinci döneme daha motive olmuş olarak başlayacaklar.

Başarılar Motive Edilmeli

Karnelere baktığımızda, başarılı ve başarısını geliştirmesi gereken öğrenciler olduğunu görüyoruz. Ama unutmayalım ki mutluluklar ve hüzünler iç içe. Aileler bu duruma olgu olarak bakıp çocuklarına doğru geri bildirimler vermeli. Başarıları motive etmek gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca karneye yaklaşımda, yargılayıcı olmayan bir değerlendirmede bulunulmalıdır. Ebeveyn olarak yaklaşımımız bireyi yaşam hedefine, merak ettiği konulara, güçlü olduğu alanlara yönlendirmektir. Bilmeliyiz ki çocuğumuz o nottan ibaret değildir.

Karne tatilini verimli kılabilmenin birçok yolu var. Henüz okuma ve yazmayı öğrenmemiş olan okul öncesi kademesindeki öğrenciler için harfleri tanıyacakları, kelimelerle tanışacakları çeşitli aktiviteler uygulanabilir. Örneğin; evde hazırlanan oyun hamuru dokunma duyusunu harekete geçirirken, büyüteç ve dürbünler sayesinde görme duyusu ile araştırma becerileri gelişecektir. Tatil boyunca ailelerin çocuklarına kitap okumaları hem bilişsel gelişime hem de dil gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Çocukların daha çok doğaya döndüğü ve doğa ortamında yapılacak yürüyüşler, at binme gibi etkinliklerle hareket etmeleri de sağlanmalı.

Lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için ise tatiller hem dinlenmek hem de eksikleri gidermek adına bir fırsattır. 8. ve 12. sınıf öğrencilerimizin okuldan çok kopmadan ama tatilde de derse yoğunlaşarak sıkılmadan, sakin bir süreç yaşamaları önemli. Sınav hazırlığı sürecinde öğrenciler kendilerini bireysel bir yarış içinde hissettikleri için öğrencinin bireysellikten sıyrılması adına takım çalışmaları yaptırılabilir. Bunun için arkadaşlarıyla ya da ailesiyle kutu oyunları, strateji ve takım oyunları oynama gibi takım bilincini güçlendirecek faaliyetlerde bulunulabilir.

Doğayla Buluşma ve Öz Değerlendirme İçin Fırsat

Yarıyıl tatilinde, öğrencilerin aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte keyifli vakit geçirebileceği bazı önerilerimizi şöyle sıralayabiliriz:

  • Ailenizle birlikte en çok merak ettiğiniz yerleri gezebilir ya da gitme imkanı bulamadığınız yerlere hayali bir yolculuk düzenleyebilirsiniz. Hayal ettiğiniz yerle ilgili araştırma yaparak hem yeni şeyler öğrenip hem de keyifli zaman geçirebilirsiniz.
  • Dünya’yı koruma bilinciyle evdeki atık malzemelerden faydalı ürünler tasarlayarak içerikleri hem ailenize hem de arkadaşlarınıza anlatabilirsiniz.
  • Arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte doğa yürüyüşü yapabileceğiniz rotalar belirleyebilirsiniz.
  • Arkadaşlarınızla birlikte fotoğraflı bir tatil günlüğü tutup, yeni dönem başladığında karşılıklı paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
  • Okuduğunuz kitapların ve izlediğiniz filmlerin bir listesini oluşturabilirsiniz. Hatta belki kendinize ait sinema ve kitap blogları hazırlayarak, arkadaşlarınıza önerebilirsiniz.
  • Ailece yeni bir dil öğrenmeye başlayabilirsiniz.
  • İklim krizine yönelik yapılan çalışmaları inceleyip arkadaşlarınız ve ailenizin desteği ile siz de eylem planları yapabilirsiniz.
  •  Aile bireylerinin hepsinin bir arada bulunduğu saatlerde tüm teknolojik araç ve gereçlerden uzak bir gün geçirerek geleceğe dair sohbet edebilirsiniz.
  • Arkadaşlarınız veya aile üyeleri ile birlikte yeni mutfak lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
  • Öz değerlendirme yapabilirsiniz. Derslerde eksik kaldığınız konuları tekrar edip, testler çözebilirsiniz.
  • Gelecekte seçmeyi hedeflediğiniz meslekle ilgili araştırmalar yapabilirsiniz.
Listeye Dön

Uğurlu Olmanın
Tam Zamanı

Size en yakın okulumuzu seçerek ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.

UĞUR'A BAŞVUR
İletişim Formu
İletişim Formu
Lütfen robot olmadığınızı doğrulayınız.