444 4 845

10 Adımda Verimli Ders Çalışma
24 Kasım 2020 Eğitim

10 Adımda Verimli Ders Çalışma

“Dersi derste dinlemek” klişesini bir kenara bırakın.
Ders çalışmak her zaman dikkat, disiplin ve ciddiyet gerektirir. Başarının anahtarı sizin için hazırladığımız bu 10 adımlı ders çalışma tekniklerinde gizli belki de...

Ders çalışma ile ilgili pek çok öğrencinin temel sorunları benzerdir. Yanlış çalışma alışkanlıkları, temel bilgi eksikliği, derslere ve sınavlara karşı kaygı durumunun yüksekliği, kişisel ve ailesel problemler gibi birçok neden öğrencilerin çalıştığı dersten aldığı verimi önemli ölçüde etkiliyor. Bunlar ve benzeri faktörler verimli ders çalışmayı imkânsız hale getirerek ders çalışma alışkanlıklarının edinilmesine engel oluyor, öğrenciyi başarıdan uzaklaştırıyor. Bilinçsizce çok çalışmak yerine verimli ders çalışma yollarını bilip, kendisine en uygun olan yolu uygulayan öğrenci çalışmalarından beklediği sonucu alabilir.

PEKİ, VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 

1 - Hedeflerinizi Belirleyin

Hayatınız boyunca yapacağınız her çalışmada sizi motive eden şey bir hedefinizin olmasıdır. Bu sebeple kendinize yakın ve uzak hedefler koymalısınız. Örneğin; istediğiniz bölüm ve üniversiteyi kazanmak, bir sonraki sınavda ulaşmak istenilen notu belirlemek gibi hedefler sizleri motive edecektir.

2 - Çalışma Planı Oluşturun

Aynı anda birçok ders ve konu üzerinde çalışmanız gereken ve hangisine önce başlayacağınızı belirlemekte zorlandığınız anlar olur. Bunun sebebi çalışmalarınızın belli bir plana dayalı olmamasından kaynaklanır. Birden çok iş ya da ders üzerinde aynı gün çalışmanız gerektiğinde hangisinden başlayacağınızı bilemediğiniz ya da çalışmaya başlamak için karar veremediğiniz anlar oluyor mu? Bu soruya yanıtınız “evet” ise sizin planlı çalışma konusunda zorlandığınızı söyleyebiliriz.

Zamanınızı etkili kullanabilmek için çalışma çizelgelerinizde;

  • Hangi gün ve saatte, hangi derse çalışacağınız,
  • Hangi konuyu, hangi gün çalışacağınız ve hangi gün tekrarını yapacağınız,
  • Ödevlere ayıracağınız zaman diliminiz,
  • Sınav tarihleriniz ve sınav öncesi tekrarlarınız,
  • Haftalık ve aylık tekrarlarınız,
  • Okulda geçirdiğiniz zaman, mola ve dinlenme süreleriniz ve hobilerinize ayırdığınız zaman gibi bilgiler yer almalıdır.

3 - Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Çalışma ortamınız mümkün olduğunca dikkatinizi dağıtabilecek etkenlerden uzak, sade ve sessiz olmalıdır. Işık, oda sıcaklığı, gürültü, çalışma masasının ve sandalyenin rahatlığı gibi fiziksel etkenler size en uygun şekilde düzenlenmelidir. Dikkat dağıtıcı cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi araçlar çalışma ortamınızda olmamalıdır.

4 - Derslerinize Hazırlıklı Gidin

Derslere ön hazırlık yaparak gitmek derse ve konulara olan önyargınızın kırılmasını ve derse aktif katılımınızı sağlayacaktır. Araştırmalar en etkili öğrenme yönteminin sınıf içinde karşılıklı tartışarak, öğrencilerin öğrenme olayının içine aktif olarak girmeleriyle, yaparak ve yaşayarak oluştuğunu gösteriyor. Derse hazırlıklı gitmeniz, derste aktif olmanızı sağlayacağı için dersi etkili şekilde öğrenmenizi de kolaylaştıracaktır.

5 - Çalışmanızı Engelleyen Faktörleri Ortadan Kaldırın

Çalışmalarınızı olumsuz etkileyen faktörleri ortadan kaldırmak için ilk önce bu faktörlerin neler olduğunu listeleyin. Uykusuzluk, yorgunluk, açlık, aşırı tokluk, korku, kaygı yüksekliği, heyecan, çalışma ortamınızın size uygun olmaması, dersiniz için gerekli araç gereçlerin eksikliği, telaş gibi sizleri engelleyen etkenleri tespit edip çalışmaya başlamadan önce bunları mutlaka önleyin.

6 - Farklı Kaynaklardan Yararlanın

Çalıştığınız dersle ilgili, anlamakta güçlük çektiğiniz konu olduğunda değişik kaynaklardan yararlanın. Elinizin altında ders kitapları, yardımcı kitaplar, farklı internet kaynakları ve örnek çözümlü kitapların bulunması süreçte faydalı olacaktır.

7 - Ders Sonunda Kendinizi Değerlendirin

Konu tekrarlarınız bittikten sonra kendinizi değişik sorular, testler veya problemlerle değerlendirin. Cevaplayamadığınız soruların ait olduğu konuları tekrar ele alın. Özellikle sınavlardan sonra yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak bu konuları tekrar çalışın.

8 - Ezberlemekten Kaçının

Öğrenmeye çalıştığınız konuyu ezberlemekten kaçının. Ezberleyen öğrenci yorum yapma, bağlantı kurma, sebep sonuç ilişkisini görme, ana fikir bulma konularında zorluk yaşar. Bu nedenle mutlaka anlaşılan konularla ilgili bol ve değişik soru örnekleri çözmek konuları pekiştirmenize yardımcı olur.

9 - Zorlandığınız Derslere Zaman Ayırın

Çok zorlandığınız bir dersin tüm konularını öğrenmeye çalışıp dersten uzaklaşmak yerine, anlayabileceğiniz kısımları seçerek öncelikle bu konular üzerinde durun. Böylece o dersle ilgili hiç soru çözmemek yerine, öğrendiğiniz konulardan çıkabilecek soruları çözebilirsiniz.

10 - Kendinizi Ödüllendirin

Çalışmalarınız sonucunda istediğiniz hedefe ulaştıkça kendinize küçük ödüller verin. Örneğin; kendinize ‘bugünkü hedeflerimi gerçekleştirirsem uyumadan önce film izleyeceğim’, ‘çalıştığım bölümü bitirince, bir kahve içeceğim’ veya ‘bu üç sayfayı bitirmeden çay içmeyeceğim’ gibi ödül ve kurallar koyduğunuzda çalışma isteğiniz artacak ve çalışmalarınızda süreklilik sağlanacaktır.

Kaynak: Uğur Okulları Gençlik ve Kariyer Dergisi U MAG, Sayı 1, Kasım-Aralık 2017

Listeye Dön

Uğurlu Olmanın
Tam Zamanı

Size en yakın okulumuzu seçerek ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.

UĞUR'A BAŞVUR
İletişim Formu
İletişim Formu
Lütfen robot olmadığınızı doğrulayınız.