444 4 845

0-6 Yaş Döneminde Rutinler ‘Benlik’ Duygusunu Geliştirir
11 Aralık 2023 Eğitim

0-6 Yaş Döneminde Rutinler ‘Benlik’ Duygusunu Geliştirir

Bireyin gelecekteki yaşamının temellerinin atıldığı 0-6 yaş dönemi gelişim açısından oldukça önemlidir.Çocukların zihinsel, sosyal, duygusal, psikomotor, dil ve özbakım becerilerinin desteklendiği bu kritik dönemde, hayatın içine katılan rutinler de önem taşır. Uzmanlara göre günlük rutinler çocuğun ‘kendini neyin beklediğini’bilmesini sağlar. Başka bir deyişle bir çocuk ‘ne olacağını bildiğinde’ hayat çok daha rahat ve anlamlı olur.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

3 yaşından sonra başlaması önerilen okul öncesi eğitim çocuklarda akademik ve bireysel gelişimi desteklediği kadar günlük rutinler edinmesinde de yardımcı olur.

Okul öncesi eğitim çocuklara alışkanlık ve rutinler kazandırarak çocuğun kendini güvenli hissetmesinin yanı sıra zihinde bir düzen, süreklilik ve direnç hissi oluşturur. Bu da sağlıklı yetişkinler olmasını istediğimiz çocuklar için son derece faydalıdır. 

BAĞIMSIZLIĞI TEŞVİK EDER

Okul öncesi eğitim programının temel bileşenlerini oluşturan rutinler kapsamında çocuklarla birlikte düzenli etkinlikler gerçekleştirilir ve süreklilik algısı oluşturacak günlük alışkanlıklar kazandırılır. Çocuk ya da yetişkin hayatımızda oluşturulan rutinler genellikle günlük yaşam becerilerimiz etrafında döner. Özellikle 3 yaş sonrası kazandırılan alışkanlıklar, çocukların günlük faaliyetlere katılmalarını sağlar, bağımsızlığını teşvik eder. Araştırmalara göre çocuklar bir adım sonrasında ne olacağını bildiğinde, güven duyguları gelişiyor ve o işi yapmaya daha istekli oluyorlar.

Bir ortamda sürekli bir rutin varsa, çocuk olayları ve sonuçlarını öngörebiliyor, bu durum da çocuğun benlik duygusunu geliştiriyor. Örneğin; bir çocuk her sabah okula gitmeden çantasını hazırlayabilir, montunu ve ayakkabılarını giyebilir. Yemeklerden sonra ellerini yıkayabilir ya da yatmadan önce dişlerini fırçalayabilir. 

Listeye Dön

Uğurlu Olmanın
Tam Zamanı

Size en yakın okulumuzu seçerek ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.

UĞUR'A BAŞVUR
İletişim Formu
İletişim Formu
Lütfen robot olmadığınızı doğrulayınız.